BioShifa ambachtelijke Spaanse honing

Waarom BioShifa ambachtelijke Spaanse honing kopen?

Vanuit de Moncayo natuurpark te Aragon en Castilla-La Mancha regio in Spanje halen we onze zuivere honing, deze honing wordt geoogst door imkers met tientallen jaren ervaring. 

In Spanje vind men dan ook de grootste populatie bijen van heel Europa. In bovenvermelde regio’s van Spanje zijn er zelfs dorpjes te vinden waar meer dan 50% van de bevolking imker is. Met zo’n achtergrond is het logisch dat Spanje de natuurlijke leverancier is van honing voor heel Europa. Door het klimaat en de verscheidenheid aan wilde bloemen kunnen de imkers het hele jaar door werken.

100% van Spaanse afkomst, en zonder toevoegingen of mengsel met andere honing van andere landen of streken en dus een natuurlijk product met zeer hoge kwaliteit. De bijen nemen de nectar uit bloemen in deze natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.

De bijen overwinteren op een natuurlijke wijze, dat betekent dat ze NIET bijgevoerd worden met water waar geraffineerde suiker is aan toegevoegd, maar op eigen honing. Deze natuurlijke zuivere Spaanse honing is veel uitgesprokener van smaak omdat de de gehouden bijen dus niet zijn bijgevoerd met suikerwater en de honing koud verwerkt wordt. Dit laatste betekent dat men de honing NIET verwarmd gedurende het verwerkingsproces. Men laat de zwaartekracht haar werk doen bij het filteren.

De grote merken verwarmen de honing om hem zo vloeibaarder te krijgen en gebruiken pompen om hem door de filters te drukken. Hierdoor verliest de “supermarkt” honing meerdere vitamines en mineralen. Vandaar dat de allerlekkerste honing direct van de imker afkomstig is.

Kenmerken van ambachtelijke honing 

Zuivere honing heeft vele kenmerken wat betreft de bijenkasten, de kwaliteit van de honing, enz. die hem onderscheiden van conventionele honing:

De locatie van de bijenkasten staan ver van stedelijke gebieden, gebieden met extensieve teelt of plaatsen waar besmetting mogelijk is. Integendeel, zij bevinden zich meestal in woeste of bergachtige gebieden. Zo kunnen bijenhouders de zuiverheid van de honing veel beter garanderen.

De bijenkasten worden op volledig natuurlijke wijze vervaardigd, d.w.z. dat zij geen petroleumderivaten of andere produkten mogen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de bijen.

Om de zuivere honing te verkrijgen, is het van essentieel belang dat de bijen zich uitsluitend voeden met de honing en de pollen die zij zelf produceren. De bijen mogen dus niet worden gevoed met glucose of andere smaakversterkers of kleurstoffen, omdat die de uiteindelijke smaak van de honing veranderen en de honing tegelijk een deel van zijn kwaliteit verliest.

Natuurlijke behandelingen voor ziektes, zoals oxaalzuur, thymol of andere soortgelijke ecologische producten, moeten worden gebruikt voor elke plaag of ziekte, alsook bij preventieve behandelingen in de bijenkast. Chemische stoffen, insecticiden en antibiotica mogen nooit worden gebruikt, aangezien deze aan de honing en vervolgens aan de mens worden doorgegeven. Dit wordt nauwlettend door de EU opgevolgd in wat ze noemen een residu plan, er wordt geregeld stalen genomen van de honing en getest op residu van chemische stoffen. Een overtreding hierop betekent onmiddelijke stopzetting van de imker.

De honing wordt altijd koud geëxtraheerd, bij dezelfde temperatuur als de bijenkast, met behulp van de decanteringstechniek. Om zijn eigenschappen niet te verliezen, wordt de zuivere honing zorgvuldig gefilterd, zodat pasteurisatie van de honing wordt vermeden. Dit is een zeer belangrijk proces, omdat hier de aroma’s en stoffen worden verkregen die kenmerkend zijn voor zuivere honing.

In ieder geval moet erop worden toegezien dat alle bestaande voorschriften met betrekking tot de kwaliteit van honing worden nageleefd en zorgvuldig worden opgevolgd.

Daarom verschilt BioShifa honing in veel opzichten van gewone honing. De wijze waarop de bijenkorf wordt verzorgd, de kwaliteit en de zuiverheid van de verkregen honing, de vereiste zorg, de zorgvuldigheid van het proces… zijn allemaal belangrijke factoren.

Gekwalificeerde imkers zijn nodig om het hele jaar door voor de honing te zorgen en de bijenkasten te onderhouden.

Het doel van de ambachtelijke bijenteelt is kwaliteitsproducten te produceren zonder gebruik te maken van chemische producten, antibiotica of genetisch gemodificeerde organismen. Daarom worden voor de productie van deze producten specifieke technieken en voorschriften gebruikt.

×