Wat is Manuka honing nu echt?

We kennen honing allemaal als de heerlijke natuurlijke zoetstof waarvan je kan genieten in een kopje thee of op een sneetje warme toast. Maar honing is iets meer dan alleen een smakelijk ingrediënt om je dag zoeter te maken.

Door de eeuwen heen is honing gebruikt door traditionele genezers en artsen als een natuurlijke remedie om wonden, brandwonden en infecties te behandelen. De Egyptenaren, Grieken en veldartsen tijdens de oorlogen vertrouwden allemaal op honing. In voorbije jaren begonnen wetenschappers te onderzoeken of deze traditionele toepassingen van honing enige verdienste hebben in onze huidige moderne EHBO-kit. Een van de ontdekkingen die ze hebben gedaan, is dat niet alle honingen gelijk worden gemaakt. Verschillende honingen hebben verschillende eigenschappen, afhankelijk van de bloemen waarvan de bijen de nectar oogsten. Er zijn goede aanwijzingen dat Nieuw Zeelandse Manuka honing echt speciaal is, maar laten we even de tijd nemen en iets meer uitleg geven over Manuka honing, de favoriete honing uit Nieuw-Zeeland. Manuka is de honing waar Nieuw Zeeland beroemd om is, bijen verzamelen de nectar van de witroze bloemen van de inheemse Manuka boom en hiervan maken ze Manuka honing.

Wat is MethylGlyOxal in Manuka honing?

MGO staat voor MethylGlyOxal, de organische verbinding die verantwoordelijk is voor de sterke antibacteriële en antivirale eigenschappen van Manuka honing.

De MGO classificatie die u op veel etiketten zult vinden, toont de hoeveelheid MethylGlyOxal in de honing. De sterkte van Manuka honing wordt door middel van het MGO classificatiesysteem gemeten van 30 tot 1200 MGO. Wetenschappers zijn het er in het algemeen erover eens dat MGO waarde de beste methode is om de antibacteriële en antivirale werking van honing vast te stellen. Bijvoorbeeld, BioShifa 514+ MGO bevat minimaal 514 mg MGO per kg honing in de pot. In Nieuw Zeeland moet alle Manuka honing die bestemd is voor export worden getest door een overheid erkend laboratorium. In 2017 was het ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk voor het bedenken van een duidelijk systeem voor het identificeren en labelen van alle Manuka honing die voor het buitenland bestemd is. Dit MGO classificatie systeem was noodzakelijk zodat internationale consumenten erop konden vertrouwen dat ze inderdaad echte Manuka honing kochten. Zo wordt elke batch van BioShifa Manuka honing getest voor het Nieuw Zeeland verlaat.

Monofloraal vs Multifloraal

Manuka honing met zeer grote hoeveelheden van Manuka nectar wordt Monoflorale Manuka honing genoemd, met andere woorden, de bijen hebben enkel nectar van de Manuka bloemen verzameld. Dit is de zuiverste Manuka honing waar BioShifa voor gekend staat.

Het kan soms echter moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat bijen alleen nectar van Manuka bloemen verzamelen. Als de honing meer dan alleen Manuka nectar bevat, maar nog steeds genoeg van de Manuka bloemen nectar bevat, kan het Multiflorale Manuka honing worden genoemd. Dit betekent alleen dat de bijen ook uit verschillende bloemen nectar hebben verzameld en niet 100% Manuka honing is.

Waarom zijn MGO-beoordelingen zo belangrijk?

Vanwege de groeiende gezondheidsclaims over dit prachtige natuurlijke product, is Manuka honing zeer gewild geworden bij klanten over de hele wereld. In veel verschillende landen heeft zich een lucratieve industrie ontwikkeld.

De strenge etiketteringsrichtlijnen, ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid in Nieuw Zeeland, beschermen consumenten tegen iedereen die wil ‘cashen’ op de hoge prijskaartjes van kwalitatieve Manuka honing. De MGO beoordeling is uw garantie dat de honing die u koopt echt is wat het beweert te zijn. Zo bent u zeker dat de MGO waarde die op een BioShifa pot staat ook echt is.

Welke MGO niveau heb ik nu nodig? Bekijk onderstaand grafiek voor een richtlijn over de sterktes van Manuka honing om jou te helpen beslissen welke Manuka honing je het beste kunt kopen.

×