Zwartzaadolie

Wat is Zwartzaadolie?

Zwartzaadolie, Nigella Sativa olie, Zwarte komijnzaadolie. Klinkt exotisch, nietwaar? Je hebt waarschijnlijk sommige mensen erover horen praten, vooral als je naar een voedings-, supplement- of vitaminewinkel bent geweest. Je hebt waarschijnlijk ook advertenties zien opduiken voor zwartzaadolie. Misschien heb je zelfs iemand gehoord die enthousiast is over de voordelen ervan voor de gezondheid.

​Zoals de meeste mensen ben je geïntrigeerd door zwartzaadolie, maar het kan soms moeilijk zijn om erachter te komen wat het nu precies is. In dit artikel geven we je alle achtergrondinformatie die je nodig hebt om te begrijpen wat het is.

NIGELLA WAT? 

Nigella Savita. Dat is de wetenschappelijke naam voor de plant die de zaden produceert waar de olie vandaan komt. Soms staat het geschreven als gewoon N. Sativa. Het heeft ook vele andere namen over de hele wereld: Nigellazaden, Zwarte komijn, Zwarte karwij of Kalonji. Natuurlijk verwijst de meest voorkomende naam, zwartzaadolie, gewoon naar de olie uit de zaden.

GESCHIEDENIS

Laten we een korte wandeling door de geschiedenis maken om meer te weten te komen over Nigella Sativa en de zwartzaadolie die daaruit voortkomt.

​Net als veel andere medicinale planten staat de Nigella Sativa al eeuwenlang bekend als een helend kruid in vele delen van de wereld. Het is een inheemse plant in:

 • ​​Zuid-Europa
 • Zuidwest-Azië
 • Afrika

Landen waar de Nigella Sativa zaden overvloedig groeien zijn:

 • Ethiopië
 • Turkije
 • Syrië
 • Egypte
 • Pakistan
 • India

Waarom deze gebieden? Net als veel andere planten gedijt Nigella Sativa op bepaalde locaties beter dan andere. Druiven kunnen bijvoorbeeld op vrijwel elke plaats ter wereld groeien, maar de beste druiven worden slechts in een paar gebieden geteeld, zoals Noord Californië en Zuid Frankrijk. In de loop van miljoenen jaren heeft de bodem en het klimaat in die regio’s zich ontwikkeld om druiven te produceren van de beste kwaliteit.

​Experts hebben ontdekt dat de beste Nigella Sativa planten voorkomen in Ethiopië, die op hun beurt de rijkste en krachtigste Nigella Sativa zaden leveren en op hun beurt dan weeral de krachtigste zwartzaadolie. BioShifa importeert alleen koud eerste persing olie uit een zeer specifieke regio van Ethiopië. ​ 

WAT IS HET? 

Als je ernaar kijkt, zou je kunnen denken dat het gewoon een heel mooie bloem is met blauwe of witte bloemblaadjes. De Nigella sativa is een zon minnende plant die goed groeit op hellingen waar de plant de juiste hoeveelheid regen kan krijgen in de rijke grond van Ethiopië. Naarmate de plant rijper wordt, openen de bloemblaadjes zich om een kleine peul met de Nigella Sativa zaden te onthullen. Zoals de naam zwartzaadolie al zegt, zijn de zaden zwart.​

De zwartzaadolie wordt verzameld wanneer de zaden worden geplet in een pers. In vroege culturen was het gewoon een kwestie van de zaden met stenen te malen om zo de olie te verzamelen. Zoals je je kunt voorstellen, zijn er veel planten nodig die deze zeer kleine zaden maken om zelfs maar een kleine hoeveelheid olie te krijgen. De zaden moeten heel voorzichtig met de hand worden geplukt

WAT ZIT ER NU IN ZWARTZAADOLIE?  

Zwartzaadolie bevat veel verschillende soorten organische verbindingen, maar de echt belangrijke zijn:

 • Linolzuur (een meervoudig onverzadigde omega-6 vetzuur)
 • Oliezuur (een enkelvoudig onverzadigde omega-9 vetzuur)
 • Trans-Anethole (een van nature voorkomende smaakstof)
 • Thymoquinone (een antioxidant)

ALLES DRAAIT OM THYMOQUINONE 

Het is de Thymoquinone die echt telt. Voor zover zwartzaadolie gezondheidsvoordelen kan hebben, is het dit wat wetenschappers over de hele wereld hebben bestudeerd in zwartzaadolie. ​

Welke Nigella Sativa zaden je ook gebruikt, afkomstig van waar dan ook ter de wereld, het niveau of percentage van de Thymoquinone in de zaden maken een enorm verschil uit. Hoe hoger het niveau, hoe effectiever de zwartzaadolie is. ​

Ethiopië heeft de beste grond voor het kweken van de Nigella Sativa plant. Als gevolg hiervan produceert het zaden met het hoogste percentage aan Thymoquinone ter wereld.

Ook belangrijk is hoe de zaden worden verwerkt. Sommige bedrijven gebruiken grote industriële persen die enorme hoeveelheden energie gebruiken om een groot volume zaden in één keer te pletten. Daarbij ontstaat er veel intense hitte. Die hitte kan de kwaliteit van het eindproduct ernstig doen verminderen. Maar die bedrijven zijn meer bezig met volume dan met kwaliteit.

Een “koude persing” proces gebruikt minimale druk in kleine batches om te voorkomen dat de temperatuur boven de 25 graden Celsius komt. We hebben geleerd dat het zo laag mogelijk houden van de perstemperatuur de beste zwartzaadolie geeft. Oh, trouwens, BioShifa’s Zwartzaadolie is in het laboratorium getest en heeft een Thymoquinone percentage van 1,5% gekregen.

×